ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΕΑΣ

2020


11 Ιουλίου, κομήτης Neowise

Picture
Στη φωτογραφία, ο κομήτης Neowise όπως αποθανατίστηκε χτες από το Αστεροσκοπείο Ασέας.
Ο κομήτης C/2020 F3 Neowise, υπολογίζεται ότι έχει μία άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο με περίοδο περίπου 7000 ετών. Το κοντινότερο σημείο της τροχιάς του, το περιήλιο, απέχει από τον Ήλιο 0,29 AU (Astronomical Unit ονομάζεται η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο, 150.000.000 km) και το απώτερο, το αφήλιο, 715 AU. Δηλαδή ο κομήτης απομακρύνεται από τον Ήλιο σε απόσταση 18 φορές μεγαλύτερη από τη μέση απόσταση του Πλούτωνα. Το μέγεθος του είναι περίπου 5 km αν και σε κάθε πέρασμα του από τον Ήλιο, χάνει ύλη υπό τη μορφή της ουράς του οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι το αρχικό μέγεθος του ήταν πολύ μεγαλύτερο. Οι τροχιές των κομητών δεν είναι σταθερές και επηρεάζονται από τα περάσματα τους στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Αρκετοί κομήτες διασπώνται όταν βρίσκονται στο περιήλιο, ειδικά αν αυτό είναι πολύ κοντά στον Ήλιο. Τα υπολείμματα της ουράς τους είναι σχηματισμοί σκόνης που δημιουργούν τις βροχές μετεώρων όταν η Γη περνάει από τα σημεία που έχουν εναποτεθεί. Ο τελευταίος κομήτης που ήταν ορατός με γυμνό οφθαλμό ήταν ο κομήτης Hale Bopp που εμφανίστηκε το 1997 κι ίσως κάποιοι θυμάστε. Γνωστός επίσης είναι ο κομήτης του Halley με περίοδο μόλις 75 χρόνια που εμφανίστηκε το 1986 και προβλέπεται να επανεμφανιστεί τον Ιούλιο του 2061.
Κομήτες υπάρχουν άφθονοι και με τηλεσκόπια μπορούμε να παρατηρούμε αρκετούς κάθε χρόνο. Επειδή όμως είναι αντικείμενα που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν είναι ορατά χωρίς αστρονομικό εξοπλισμό, είναι μία μοναδική ευκαιρία να τα παρατηρούμε, ειδικά με τα παιδιά, όταν ξαφνικά εμφανίζονται.

21 Ιουνίου, μερική έκλειψη Ηλίου

Picture
Στην Αρκαδία, η έκλειψη θα κορυφωθεί στις 8.27 το πρωί και ο ηλιακός δίσκος θα αποκρυφθεί κατά 10,55%. Προσοχή, η παρατήρηση του Ήλιου με τηλεσκόπιο ή κυάλια σημαίνει άμεση και αμετάκλητη τύφλωση. Για να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε με ασφάλεια την έκλειψη, χρησιμοποιούμε κατάλληλα φίλτρα (όχι καπνισμένα τζάμια) ή χρησιμοποιούμε το φαινόμενο της προβολής από οπή, δηλαδή αφήνουμε το φως το Ήλιου να περάσει από μία πολύ μικρή τρύπα και παρατηρούμε την προβολή του σε μία σκοτεινή επιφάνεια. H επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου που θα είναι ορατή από την Ελλάδα θα συμβεί στις 21 Απριλίου 2088. Αλλά υπάρχουν καλά νέα. Στις 12 Αυγούστου 2026 μία ολική έκλειψη θα είναι ορατή στην Ισπανία και στις 2 Αυγούστου 2027 στην Αίγυτπο. Αν μπορέσετε να μετακινηθείτε σε αυτούς τους κοντινούς προορισμούς κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών σας, θα δείτε αυτό το μοναδικό φαινόμενο. Ειδικά για την έκλειψη της Αιγύπτου, ακόμα και στην Ελλάδα θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε μία μερική έκλειψη κατά την οποία θα αποκρυφθεί το 81,6% του ηλιακού δίσκου. Τέλος, την 1η Ιουνίου 2030 θα συμβεί μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου στην Ελλάδα που θα αποκρυφθεί το 95,5% του ηλιακού δίσκου και η Σελήνη περνώντας μπροστά από τον Ήλιο θα δημιουργήσει ένα δαχτυλίδι φωτιάς.Αγαπητοί φίλοι, αύριο το πρωί (21/6/2020), θα μπορούμε με τον κατάλληλο εξοπλισμό να παρατηρήσουμε μία μερική έκλειψη Ηλίου ορατή από όλη την Ελλάδα.

24 Μαϊου, απόφαση Συλλόγου για τις θερινές εκδηλώσεις

Picture
Αγαπητοί φίλοι, όπως γνωρίζετε, η θερινή περίοδος εκδηλώσεων του Αστεροσκοπείου ξεκινάει τον Μάϊο και κορυφώνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πριν δύο ημέρες τα μέλη του συλλόγου μας πραγματοποίησαν μία έκτακτη Γενική Συνέλευση για να αποτιμήσουν την κατάσταση και να προγραμματίσουν τις δράσεις του καλοκαιριού. Αποφασίσαμε ομόφωνα ότι οι φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη κοινού μέσα στον χώρο του Αστεροσκοπείου και δεν θα χρησιμοποιηθούν τα εφεδρικά τηλεσκόπια για παρατήρηση. Η επαφή του ματιού με τον προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου καθώς και η ευαισθησία του προσοφθάλμιου φακού σε οποιοδήποτε απολυμαντικό, καθιστούν την κοινή χρήση του εξοπλισμού μας επικίνδυνη. Ο Σύλλογος θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει υπαίθριες εκδηλώσεις (ομιλίες και θερινό σινεμά) οι οποίες θα τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και θα επιχειρήσει την επικοινωνία με το κοινό μέσω εκπομπών στο Youtube. Ευχόμαστε σύντομα να μπορέσουμε να άρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπεριορισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης έχοντας κερδίσει την μάχη με την πανδημία. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

27 Απριλίου, δορυφόροι Starlink

Picture
Στις 21:40, θα περάσει πάνω από τον ουρανό της Πελοποννήσου ένα σμήνος δορυφόρων Starlink, μία σειρά 30 περίπου δορυφόρων που αποτελούν πλέον ένα καινούργιο φαινόμενο του νυχτερινού ουρανού. To σμήνος των δορυφόρων εκτοξεύτηκε από την εταιρεία SpaceX στα πλαίσια ανάπτυξης δικτύων internet στην Β. Αμερική. Ήδη είναι σε τροχιά 417 δορυφόροι και προγραμματίζονται τα επόμενα χρόνια να εκτοξευτούν εκατοντάδες ακόμη δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα φωτορύπανσης στις επίγειες αστρονομικές παρατηρήσεις. Ο πρώτος της αλυσίδας θα εμφανιστεί ΒόρειοΔυτικά στις 21.40 και στη συνέχεια θα περάσουν πάνω από την Πελοπόννησο όπου θα μπουν στη σκιά της Γης και θα χαθούν από τον ουρανό. Είναι αδύνατον να τους χάσετε.

22 Φεβρουαρίου, κοπή Πίτας στην Αθήνα για τους δωρητές

Το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου 2020, ο σύλλογος μας έκοψε την πίτα του στο Μερόπειο Ίδρυμα, κάτω από την Ακρόπολη, σε μία βραδιά αφιερωμένη στους ετεροδημότες Αρκάδες δωρητές και μέλη του αστεροσκοπείου Ασέας. Ο σκοπός του συλλόγου μας είναι να παρέχει στην Αρκαδία δωρεάν και υψηλού επιπέδου πρόσβαση στην επίσημη και έγκριτη επιστημονική γνώση και τεχνολογία και να βοηθήσει τους μαθητές και φίλους της επιστήμης να έρθουν σε επαφή με το αντικείμενο που αγαπούν. Ευχαριστούμε -δε θα σταματήσουμε να το λέμε- που βοηθάτε με την παρουσία σας και το ενδιαφέρον σας την προσπάθεια μας.

2019


25 Αυγούστου, εκδήλωση του ΕΑΑ στο Ελληνικό Γορτυνίας

Κλιμάκιο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισκέφθηκε την κοινότητα Ελληνικού Γορτυνίας την Κυριακή 25 Αυγούστου, με επικεφαλής τον δρ Σπύρο Βασιλάκο, Διευθυντή ΙΑΑΔΕΤ και καθηγητή Κοσμολογίας, ο οποίος μίλησε για το τρόπο δημιουργίας και εξέλιξης του σύμπαντος μέχρι σήμερα. Το Αστεροσκοπείο Ασέας συμμετείχε στην εκδήλωση με αποστολή 4 τακτικών μελών με 2 ρομποτικά τηλεσκόπια ώστε να βοηθήσει την επιστημονική ομάδα του ΕΑΑ να εξυπηρετήσει το πολυάριθμό κοινό.

16 Αυγούστου, Πανσέληνος Αυγούστου

Το αστεροσκοπείο υποδέχθηκε κατοίκους της κοινότητας Ασέας για την παρατήρηση της Πανσέληνου του Αυγούστου.

8 Αυγούστου, επίσκεψη κατοίκων από το Βασιλικό Μεσσηνίας

Με χαρά υποδεχθήκαμε μία οργανωμένη εκδρομή 55 κατοίκων, στην πλειοψηφία του μαθητές, από την κοινότητα Βασιλικού Μεσσηνίας. Οι επισκέπτες μας αφού άκουσαν μία μικρή αστρονομική εισαγωγή στο σχολείο της Ασέας, κατευθύνθηκαν στο αστεροσκοπείο όπου παρατήρησαν τη Σελήνη και τους πλανήτες Δία και Κρόνο.

3 Αυγούστου, ο διευθυντής του ΕΑΑ στο Αστεροσκοπείο Ασέας

Picture
Το αστεροσκοπείο Ασέας με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) διοργανώνει μία σειρά από επιστημονικές ομιλίες για το κοινό, που θα πραγματοποιηθούν βραδιές χωρίς φεγγάρι ώστε να συνοδεύονται από παρατήρηση αντικειμένων βαθέος πεδίου, με το πρωτεύον τηλεσκόπιο μας διαμέτρου 28cm. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι διακεκριμένοι επιστήμονες που θα μας μεταφέρουν τη σύγχρονη γνώση και έρευνα σε θέματα Αστροφυσικής, Πυρηνικής Φυσικής και Μαθηματικών. Είναι πρώτη φορά που διοργανώνεται κάτι αντίστοιχο στην Αρκαδία και πιστεύουμε και μία καλή ευκαιρία ώστε να μπορέσει η περιοχή μας να αποκτήσει μία άμεση σύνδεση με τις επιστήμες αιχμής.
H μεγάλη εκδήλωση του καλοκαιριού είναι μία ομιλία που πιστεύουμε ότι θα σας συναρπάσει. Στο Αστεροσκοπείο Ασέας και για πρώτη φορά στην Αρκαδία, έρχεται ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητής Αστροφυσικής στο τμήμα Φυσικής ΑΠΘ, δρ Μανώλης Πλειώνης. Ο δρ Πλειώνης θα μας μιλήσει για τις βάσεις της Σύγχρονης Κοσμολογίας, το τρόπο δημιουργίας του Σύμπαντος, τις ενδείξεις που μας οδήγησαν στο μοντέλο της μεγάλης έκρηξης και πώς πιστεύουμε ότι εξελίσσεται από τότε. Συγχρόνως θα μας ενημερώσει για τις σύγχρονες έρευνες στο τομέα της θεωρητικής φυσικής και θα απαντήσει στις απορίες του κοινού και των μαθητών λυκείου που θα βρίσκονται τις επόμενες μέρες στο Αστεροσκοπείο Ασέας για τα μαθήματα αστροφυσικής.


27 Ιουλίου, επιστημονική διάλεξη

Picture
Tο αστεροσκοπείο Ασέας με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) διοργανώνει μία σειρά από επιστημονικές ομιλίες για το κοινό, που θα πραγματοποιηθούν βραδιές χωρίς φεγγάρι ώστε να συνοδεύονται από παρατήρηση αντικειμένων βαθέος πεδίου, με το πρωτεύον τηλεσκόπιο μας διαμέτρου 28cm. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι διακεκριμένοι επιστήμονες που θα μας μεταφέρουν τη σύγχρονη γνώση και έρευνα σε θέματα Αστροφυσικής, Πυρηνικής Φυσικής και Μαθηματικών. Είναι πρώτη φορά που διοργανώνεται κάτι αντίστοιχο στην Αρκαδία και πιστεύουμε και μία καλή ευκαιρία ώστε να μπορέσει η περιοχή μας να αποκτήσει μία άμεση σύνδεση με τις επιστήμες αιχμής.

Η δεύτερη ομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου με καλεσμένο ομιλητή τον δρ Αλέξανδρο Χιωτέλλη, αστροφυσικό, ερευνητή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο δρ Χιωτέλλης ειδικεύεται στη μελέτη supernova, κατακλυσμιαίων εκρήξεων αστέρων μεγάλης μάζας, που κατά τη διάρκεια τους σχηματίζονται τα βαρύτερα στοιχεία από τα οποία αποτελείται ο ίδιος ο άνθρωπος αλλά και ορισμένα από τα πιο αινιγματικά αντικείμενα του σύμπαντος, οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες. Η ομιλία του δρ Χιωτέλλη θα μας ταξιδέψει στη ζωή ενός άστρου, από τη γένεση ως το σιωπηλό ή βίαιο θάνατο του χάρις στον οποίο δημιουργήθηκε ζωή στη Γη.

19 Ιουλίου, διέλευση ISS πάνω από την Ελλάδα

Picture
Μία εντυπωσιακή διέλευση του Διεθνούς διαστημικού σταθμού πάνω από την Ελλάδα ανακοίνωσε έγκαιρα από το πρωί της 19ης Ιουλίου, ο σύλλογος μας, με τα νέα να φτάνουν μέχρι τη Θράκη (!) όπου συμπολίτες μας μπόρεσαν να απολαύσουν το υπέροχο αυτό θέαμα. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μέσω των κοινωνικών δικτύων, επιστημονικά νέα μπορούν να ταξιδεύουν από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα και να συνδέουν περιοχές τόσο  απομακρυσμένες. Αγαπητοί Θράκες, παραφράζοντας τους στίχους του Άλκη Αλκαίου, ίσως ποτέ και να μη σφίξουμε το χέρι, ωστόσο πάνω μας αγρυπνάει το ίδιο "αστέρι", πού πάνω σας αγρυπνάει κι αυτό μας φτάνει. Απόψε, για λίγο, κοιτάξαμε από Αρκαδία και Θράκη τον ίδιο ουρανό.

13 Ιουλίου, Σύνοδος Δία και Σελήνης

Picture
Η βραδιά στις 13 Ιουλίου είναι αφιερωμένη στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Θα παρατηρήσουμε τον Δία και τους γαλιλαϊκούς δορυφόρους και τη Σελήνη που απόψε θα βρίσκονται πολύ κοντά στον νυχτερινό ουρανό, καθώς και τον Κρόνο.

6 Ιουλίου, επιστημονική διάλεξη

Picture
Η πρώτη ομιλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Ιουλίου με καλεσμένη ομιλήτρια την δρ Ελένη Πετράκου, πυρηνική φυσικό, ερευνήτρια στον Δημόκριτο, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν (ΝΤU) και το Eρευνητικό Kέντρο Aξιονίων της Νότιας Κορέας (IBS/CAPP). Η δρ Πετράκου ειδικεύεται στην πειραματική φυσική για την ανίχνευση Σκοτεινής Ύλης (Dark Matter) και έρχεται στην Αρκαδία για να μας μεταφέρει τις σύγχρονες θεωρίες και αναζητήσεις για αυτό το μυστηριώδες είδος ύλης που ενώ αποτελεί το 85% της ύλης στο Σύμπαν, δεν αλληλεπιδρά ηλεκτρομαγνητικά κι έτσι δεν μπορούμε να την ανιχνεύσουμε άμεσα παρά μόνο από την βαρυτική της επίδραση στην εξέλιξη και περιστροφή των γαλαξιών και των μεγάλων δομών του σύμπαντος. Η σκοτεινή ύλη παίζει σπουδαίο ρόλο σε όλα τα σύγχρονα κοσμολογικά μοντέλα και η εξήγηση της θα φέρει τη σύγχρονη φυσική σε μία καινούργια εποχή κατανόησης της πραγματικότητας.

1 Ιουνίου, η πρώτη ιστορική αστροφωτογραφία

Picture
Αγαπητοί φίλοι, χτες τη νύχτα φιλοξενήσαμε κάτω από έναν πανέμορφο κατασκότεινο και καθαρό ουρανό, μία αποστολή αστροφωτογράφων από την Αθήνα με τη συνεργασία και τη τεχνική βοήθεια των οποίων αναβαθμίσαμε το αστεροσκοπείο Ασέας. Το αστεροσκοπείο πλέον μπορεί να πραγματοποιεί αστροφωτογράφηση βαθέος πεδίου και μεγάλων εκθέσεων με ψηφιακή οδήγηση. Η πρώτη μας, ιστορική, φωτογραφία, είναι το μέγα σμήνος του Ηρακλή. Πρόκειται για μία ανεπεξέργαστη φωτογραφία μόλις 30 δευτερολέπτων μέσα από το δευτερεύον τηλεσκόπιο 20cm. Το σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλή απέχει 25.000 έτη φωτός, έχει διάμετρο 150 έτη φωτός και αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες άστρα με ηλικία 13 δισεκατομμυρίων ετών.

29 Απριλίου, Δοκιμαστική αστροφωτογράφηση

Picture
Εκμεταλλευτήκαμε τον καλό καιρό της προηγούμενης βδομάδας για να αποπειραθούμε και πάλι να φωτογραφήσουμε τον νυχτερινό ουρανό. Αυτή τη φορά σημαδέψαμε ένα φαινομενικά άδειο από αστέρια σημείο του ουρανού, στον αστερισμό του Ηρακλή, στο οποίο με τα μάτια μας μπορούσαμε να δούμε μόνο 15 αστέρια. Συγκεντρώσαμε συνολικά 3,9GB δεδομένων από 10 λεπτά έκθεσης και αφού επεξεργαστήκαμε τη φωτογραφία για αφαίρεση θορύβου και ηλεκτρονικών σφαλμάτων καταφέραμε να εμφανίσουμε μία εικόνα με πάνω από 2000 αστέρια και ανάμεσα τους το σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλή και τουλάχιστον 3 γαλαξίες.

22-29 Απριλίου, Συντήρηση Αστεροσκοπείου

Picture

2018

Η πρώτες αστροφωτογραφίες από το Αστεροσκοπείο Ασέας!

Αγαπητοί φίλοι στις 7 Αυγούστου 2018 ήταν η πρώτη βραδιά στο αστεροσκοπείο Ασέας που δοκιμάσαμε τις δυνατότητες αστροφωτογράφησης με dslr κάμερα στη ρομποτική ισημερινή στήριξη του τηλεσκοπίου. Στοχεύσαμε το κέντρο του Γαλαξία. Το φωτεινό σημείο στο κέντρο είναι ο πλανήτης Κρόνος, δεξιά του φαίνονται δύο νεφελώματα, το Lagoon Nebula και το Trifid Nebula ενώ γύρω του με προσεκτική παρατήρηση μπορούμε να διακρίνουμε σφαιρωτά και ανοιχτά σμήνη αστέρων. Πίσω από τα νέφη σκόνης και μεσοαστρικού αερίου κρύβεται η μαύρη τρύπα 4,3 εκατομμυρίων ηλιακών μαζών για την οποία είχαμε μιλήσει στην αστροβραδιά το Σάββατο 14 Ιουλίου. Η αριστερή γραμμή είναι η τροχιά δορυφόρου που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της φωτογραφίας ενώ δεξιά ένας διάττων αστέρας, ένα μικρό μετέωρο δηλαδή (χαλίκι) που κάηκε κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας.

17 Αυγούστου, 6η Αστρονομική Βραδιά

Picture
Aγαπητοί φίλοι, η τελευταία βραδιά κοινού του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Αυγούστου με ώρα έναρξης 20:30. Η βραδιά αυτή θα έχει τη δομή των ετήσιων εκδηλώσεων μας με μία επιστημονική διάλεξη 45' που θα ξεκινήσει στις 20:30 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια. Το θέμα της φετινής εκδήλωσης θα είναι η αστρική εξέλιξη στα διπλά συστήματα αστέρων, οι εκρήξεις supernova κι η συνεπακόλουθη δημιουργία αστέρων νετρονίων και μελανών οπών. Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευση σας καθώς η είσοδος στο αστεροσκοπείο θα γίνει με σειρά προτεραιότητας. H είσοδος είναι δωρεάν.

3 και 4 Αυγούστου. Η Εποχή των Πρώτων

Picture
Tο θερινό πρόγραμμα του αστεροσκοπείου συνεχίζεται με βραδιές κοινού. Την Παρασκευή 3 Αυγούστου και το Σάββατο 4 Αυγούστου το αστεροσκοπείο θα λειτουργήσει ως θερινό σινεμά και θα προβάλλει την καταπληκτική ταινία "Η Εποχή των Πρώτων". Η ταινία εξιστορεί την θρυλική περιπέτεια των Ρώσων κοσμοναυτών Μπελάγιεφ και Λεόνωφ που κατάφεραν τον πρώτο διαστημικό περίπατο, την πρώτη έξοδο δηλαδή ανθρώπου από το διαστημόπλοιο στο κενό. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε για τις διαστημικές αποστολές, τις προκλήσεις και τους στόχους του μέλλοντος καθώς παρατηρούμε τον νυχτερινό ουρανό από το αστεροσκοπείο. Έναρξη 21:00, η είσοδος είναι δωρεάν, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6949969023

27 Ιούλη, Ολική έκλειψη Σελήνης

Μία ξεχωριστή βραδιά με μία πεντακαθαρη έκλειψη αντάξια των προσδοκιών μας. Λόγω της προσέλευσης του κόσμου αναγκαστήκαμε να αναβάλλουμε την βιντεο παρουσίαση που είχαμε οργανώσει και να δώσουμε βαρύτητα στην παρατήρηση. Ελπίζουμε να καταφέρατε όλοι να παρατηρήσετε τους διαφορετικούς στόχους, ευχαριστούμε για την ενίσχυση του αστεροσκοπείου, οι υπόλοιπες βραδιές θα είναι όπως πάντα δωρεάν. Ας θυμόμαστε οτι 27 Ιουλίου 2018 ήμασταν εκεί για να παρατηρήσουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη του αιώνα μας. Φωτογραφία του Θοδωρή Κονταξή.
Picture

14 Ιούλη. Βραδιά κοινού (Sagittarius A*)

Το Σάββατο 14 Ιουλίου το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου σημάδεψε το κέντρο του γαλαξία μας στον αστερισμό του τοξότη, εκεί που κρύβεται η αινιγματική ραδιοπηγή Sagittarius A* που υπολογίζεται οτι είναι μία μαύρη τρύπα 4,3 εκατομμυρίων ηλιακών μαζών. Αν και το ιδιο το κέντρο του γαλαξία δεν είναι ορατό εξαιτίας νεφών αερίων και σκόνης, με το τηλεσκόπιο μπορέσαμε να δούμε μια περιοχή τεράστιας αστρικής πυκνότητας που συγκλονίζει. Προηγήθηκε παρουσίαση εργαστηρίου υπολογισμού της μάζας της μαύρης τρύπας του Γαλαξία μας από αστρομετρικά δεδομένα κοντινών αστέρων.
Picture

7 Ιούλη. Βραδιά κοινού (deep sky)

Picture
Το Σάββατο 7 Ιούλη το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου στόχευσε αντικείμενα βαθέος πεδίου, περιοχές δηλαδή του γαλαξία μας που απέχουν χιλιάδες έτη φωτός. Αυτοί οι δύσκολοι στόχοι μπορούν να παρατηρηθούν μόνο από περιοχές εξαιρετικά χαμηλής φωτορύπανσης όπως η ορεινή Αρκαδία και δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα παρατήρησης των αστεροσκοπείων Αθήνας. Προηγήθηκε μάθημα 30 λεπτών στο σχολείο Ασέας για την αστρική γένεση και εξέλιξη και στη συνέχεια οι καλεσμένοι απόλαυσαν μέχρι 01:00 τον καταπληκτικό ουρανό.

30 Ιούνη. Βραδιά κοινού (διπλά άστρα)

Picture
Το Σάββατο 30 Ιούνη, το αστεροσκοπείο υποδέχτηκε το κοινό για να παρατηρήσουμε διπλά αστρικά συστήματα, αστέρια δηλαδή που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο. Οι κάτοικοι αυτών των αστρικών συστημάτων θα βλέπουν στον ουρανό τους δύο ή και περισσότερους ήλιους κατά τη διάρκεια της μέρας! Τι είναι τα διπλά συστήματα άστρων; Πώς δημιουργήθηκαν; Μπορούν τα αστέρια να συγκρουστούν και τι θα συμβεί τότε; Τι συμβαίνει όταν ένα από τα δύο άστρα πεθαίνει πιο γρήγορα από τον συνοδό του; Όσοι έ,ειναν ως αργά πρόλαβαν να θαυμάσουν και την Σελήνη του Ιούνη.

9 Ιούνη. Βραδιά κοινού (σμήνη, γαλαξίες)

Picture
Μια καταπληκτική βραδιά στο αστεροσκοπείο με τη βοήθεια ενός ψυχρού βόρειου ανέμου που έκανε την ορατότητα σε αντικέιμενα βαθεός ουρανού την καλύτερη δυνατή. Παρατηρήσαμε σφαιρωτά σμήνη (Μ13, Μ92) καθώς και τους γαλαξίες στο ζενίθ (Μ51, Μ63, Μ64, Μ94). Ευχαριστούμε τους φίλους που μας επισκέφτηκαν!

19 Μάη. Οι ραδιοαστρονόμοι Τάσος Τζιούμης και Erik Lensson

Picture
Ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου, ο επικεφαλής ραδιοαστρονόμος Τάσος Τζιούμης και ο αρχιμηχανικός του CSIRO Erik Lensson επισκέφτηκαν το βράδυ του Σαββάτου τις εγκαταστάσεις του συλλόγου και το αστεροσκοπείο Ασέας όπου επιθεώρησαν τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας του και συζήτησαν εκτενώς, με τους μηχανικούς του έργου, τρόπους εγκατάστασης αυτοματισμών και προστασίας από κεραυνούς.

12 Μάη. Το αστεροσκοπείο ανοίγει στο κοινό.

Picture
Το Σάββατο 12 Μάη το αστεροσκοπείο θα ανοίξει για το κοινό εγκαινιάζοντας το θερινό πρόγραμμα παρατηρήσεων. Για τη συμμετοχή σας απαραίτητη είναι η κράτηση θέσεων με συμπλήρωση της φόρμας στη σελίδα του συλλόγου astroasea.weebly.com. Θα προηγηθεί θεωρητική εισαγωγή στο σχολείο της Ασέας και στη συνέχεια παρατήρηση του σφαιρωτού σμήνους αστέρων Μ13 το οποίο απέχει 22.000 έτη φωτός από τη Γη και αποτελείται από 300.000 άστρα σαν τον Ήλιο. Η είσοδος είναι δωρεάν.

5 Απρίλη. Μαραθώνιος Messier. 43 στόχοι βαθέος πεδίου.

Picture
Ένας καταπληκτικός ουρανός και μαραθώνιος αστροπαρατήρησης το βράδυ στο αστεροσκοπείο Ασέας ενώ συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης για να ανοίξει στο κοινό τον Μάη. Απολαύσαμε 43 στόχους βαθέος ουρανού σε διάστημα 4 ωρών.

16 Μάρτη. Συνεργασία του Αστεροσκοπείου με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ

Picture
O σύλλογος εγκαινιάζει από φέτος συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ύστερα από συνάντηση με τον Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ συμφωνήθηκε φοιτητές Αρχιτεκτονικής να παρακολουθήσουν τα θερινά μαθήματα και εργαστήρια στο Αστεροσκοπείο Ασέας. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τους κοσμήτορες άλλων σχολών του Πολυτεχνείου ώστε να μπορέσουν οι νέοι φοιτητές να επισκεφτούν την Αρκαδία και να γνωρίσουν μαζί μας τη μηχανική και τις ομορφιές του νυχτερινού ουρανού. Οι φοιτητές μηχανικοί που ήδη μας έχουν στείλει δηλώσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στα αντίστοιχα τμήματα.

2017

21 Σεπτέμβρη, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Η Αξιωματική Μέθοδος και τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης.



Picture
Ο Βαγγέλης Πατάκας, Μαθηματικός MSc, απόφοιτος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με ακαδημαϊκή έρευνα σε Ελλάδα και Αγγλία πάνω στη φιλοσοφία της Επιστήμης και τη θεμελίωση της Λογικής, έρχεται καλεσμένος του Συλλόγου Αστροφυσικής Ασέας, για μία βραδιά στα όρια της ανθρώπινης σκέψης, από τον Αριστοτέλη ως τον Βίντγκενσταϊν.

Αιώνια η αναζήτηση του ανθρώπου για γνώση και διατύπωση των φυσικών νόμων που διέπουν το Σύμπαν. Αριθμητική, Γεωμετρία, Ανάλυση, Άλγεβρα. Αρχικά εργαλεία διατύπωσης και υπολογισμού δεδομένων, στη συνέχεια βάση όλων των επιστημών και γλώσσα ερμηνείας μη εμπειρικών φαινομένων. Όλο το οικοδόμημα του σύγχρονου επιστημονικού πολιτισμού μας, στηρίζεται στα Μαθηματικά.

Τα Μαθηματικά όμως πού στηρίζονται;

Τι είναι τα περίφημα Αξιώματα από τα οποία ξεκινούν όλα και πώς δημιουργούν θεωρίες συνεπείς αλλά μη πλήρεις; Και μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη αντίληψη για να περιγράψει ένα Σύμπαν στο οποίο περιλαμβάνεται;

​Τα όρια της γλώσσας μου, τα όρια του κόσμου μου.


7 Αυγούστου, Ασέα - Παρατήρηση της έκλειψης Σελήνης

Η έκλειψη σελήνης είναι ένα αστρονομικό φαινόμενο που συνήθως συμβαίνει πολύ αργά τη νύχτα και λίγοι το παρατηρούν. Τη Δευτέρα όμως, 7 Αυγούστου, η μερική έκλειψη θα συμβεί από τις 21:30 ως τις 22:30 και θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθούμε και να σας ξεναγήσουμε στο αστεροσκοπείο της Ασέας. Ταυτόχρονα, άλλα 3 μεγάλα τηλεσκόπια θα σκοπεύουν, από διαφορετικά σημεία του χωριού, το φεγγάρι και μέλη του συλλόγου θα σας υποδέχονται για να παρατηρήσουμε μαζί την εξέλιξη της έκλειψης. Μετά την έκλειψη τα τηλεσκόπια θα στοχεύσουν τον Κρόνο ενώ το πρωτεύον τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου θα προσπαθήσει (παρά την μεγάλη φωτορύπανση από το φεγγάρι) να εντοπίσει το σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλή.
Picture

4-9 Αυγούστου, Ασέα - Θερινό Σχολείο 

Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε συνολικά 19 μαθητές, στα τμήματα πυρηνικής τεχνολογίας και αστροφυσικής, οι οποίοι παρακολούθησαν 5 μέρες μαθημάτων και 3 εργαστήρια στο αστεροσκοπείο ή με τον ανιχνευτή Geiger Muller. 

2016


Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις του Αυγούστου 2016 σε Κεραστάρι και Ασέα


Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του 2016 ήταν αφιερωμένες στο αναπάντητο -μέχρι σήμερα- ερώτημα του ανθρώπου : Είμαστε μόνοι στο σύμπαν; Θετική ή αρνητική, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι εξίσου συγκλονιστική. Για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό θέμα, πρέπει να εξερευνήσουμε το ίδιο το φαινόμενο της ζωής. Πώς δημιουργείται; Πώς εξελίσσεται; Γιατί ανάμεσα στα αμέτρητα άστρα δεν έχουμε μέχρι στιγμής ανακαλύψει ή έστω ακούσει κάποιον άλλον εξωγήινο πολιτισμό;
Picture

6 Αυγούστου, Κεραστάρι - Η βιολογία του σύμπαντος

Picture
Ο εξελικτικός βιολόγος Αλέξανδρος Σαρακάκης - MSc, έρχεται καλεσμένος του συλλόγου αστροφυσικής Ασέας για να μας μιλήσει για το συγκλονιστικό φαινόμενο της δημιουργίας ζωής στο σύμπαν. Είμαστε ξεχωριστοί ή μήπως η ζωή είναι κάτι συνηθισμένο; Πώς η εξέλιξη διαμορφώνει τα έμβια όντα και πώς θα εξελιχθεί ο άνθρωπος στο μέλλον; 



7 Αυγούστου, Ασέα - Το παράδοξο του Φέρμι

Picture
Ο δρ Γιώργος Παπαδημητρόπουλος, νευρολόγος - ερευνητής, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, έρχεται καλεσμένος του συλλόγου αστροφυσικής Ασέας για να αναλύσει το περίφημο παράδοξο του Φέρμι και τις συνθήκες δημιουργίας ζωής στο σύμπαν.

Τη δεκαετία του '40 ο φυσικός Ενρίκο Φέρμι και μερικοί ακόμα διακεκριμένοι φυσικοί, συζητούσαν για την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης νοημοσύνης. Βασιζόμενοι στο γεγονός ότι ο Γαλαξίας μας αριθμεί 100 δισεκατομμύρια άστρα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η ζωή εξελίχθηκε πολύ γρήγορα και προοδευτικά πάνω στη Γη, υποστήριζαν πως ένα νοήμον, εκθετικά αναπαραγώμενο είδος, θα μπορούσε να αποικίσει τον γαλαξία μας σε μερικά εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, μορφές εξωγήινης νοημοσύνης θα έπρεπε να αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο ως τώρα. Ο Φέρμι τους άκουγε προσεκτικά να αναπτύσσουν την υπόθεσή τους και μετά τους ρώτησε απλά:

“Πού είναι λοιπόν όλοι αυτοί;”

Θέλοντας έτσι να υπογραμμίσει το ερώτημα: Γιατί, αφού η εξωγήινη νοημοσύνη είναι τόσο κοινή, δεν έχουμε συναντήσει ακόμη νοήμοντα εξωγήινα όντα;​




Εγκαίνια Έκθεσης Αστροφωτογραφίας​ 27 Απρίλη 2016


Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

Picture
Η αστροφωτογραφία είναι μία από τις πιο γνωστές αστρονομικές πρακτικές που μας βοηθά να απεικονίζουμε ουράνια αντικείμενα τα οποία είναι πολύ αμυδρά για να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι με απευθείας παρατήρηση. Το 1919 ο sir Arthur Eddington κατάφερε με τη χρήση φωτογραφικού φιλμ, να επαληθεύσει τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Το 1995 το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, κατάφερε με μια φωτογραφία πολλών ημερών, να επιβεβαιώσει την ύπαρξη δισεκατομυρίων άλλων γαλαξιών στο ορατό μας σύμπαν. Στις μέρες μας οι αστροφωτογραφίες -πέρα από την επιστημονική τους χρησιμότητα- μας αποκαλύπτουν έναν σύμπαν μαγευτικό να μας περιβάλλει. Τρεις, από τους καλύτερους, Έλληνες παρατηρητές αστρονόμοι και αστροφωτογράφοι, ο Δεληγεωργόπουλος Δημήτρης, ο Ιωαννίδης Καλλίας κι ο Φαρμακόπουλος Αντώνης μας προσέφεραν 14 αστροφωτογραφίες τους οι οποίες θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο δημοτικό σχολείο Ασέας και όπως πάντα θα συνοδευτούν με επιτόπια παρατήρηση πλανητών και αστρικών σμηνών με τα τηλεσκόπια του συλλόγου. Στις βραδιές αυτές θα μιλήσουμε για αστροφυσική, για τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και θα προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά να πάρουμε μια γεύση από το μεγαλείο του νυχτερινού ουρανού.

2015


4η Αστρονομική Βραδιά σε Κεραστάρι και Ασέα

Picture
Picture

Αστροβραδιές στην Ασέα 10-11 Ιούλη.

Αστρονομικές παρατηρήσεις με νέο εξοπλισμό, στη τοποθεσία τρύπιο λιθάρι (βλέπε τοποθεσίες). Ώρα έναρξης 22:00. Θα επικεντρωθούμε στην παρατήρηση γαλαξιών και αντικειμένων βαθέος πεδίου.


Αστροβραδιές στην Ασέα 10 και 12 Απρίλη.

Παρά το ανυπόφορο κρύο και την μέτρια ορατότητα λόγω υγρασίας, καταφέραμε να παρατηρήσουμε τη σπειροειδή μορφή του γαλαξία Μ101, σφαιρωτά σμήνη και φυσικά τους πλανήτες Δία και Αφροδίτη. Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη του συλλόγου Αναστασίου Κωσταντίνο, Δημόπουλο Δημήτρη, Λάμπρου Χαράλαμπο, Μπιλιλή Βασιλική και Παπαηλίου Γιώργο και τους περίπου 25 φίλους από Ασέα και Τρίπολη που συμμετείχαν στην εξόρμηση στο βουνό.

2014


Εξόρμηση στην Ασέα, Σάββατο 27 Δεκέμβρη 2014


Εξόρμηση στην Ασέα, Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014


3η αστρονομική βραδιά 8 - 9 Αυγούστου 2014


Picture
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 3η αστρονομική βραδιά από τον σύλλογο Αστροφυσικής Ασέας σε Κεραστάρι και Ασέα. Συνολικά, πάνω από 250 άτομα συμμετείχαν στις διαλέξεις και τις παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια. Η απροσδόκητη και συγκινητική παρουσία επισκεπτών από μακρινά χωριά, από Τρίπολη, Μεγαλόπολη και Καλαμάτα οι οποίοι αφιέρωσαν το Σαββατόβραδό τους για να ταξιδέψουν μαζί μας στους γειτονικούς πλανήτες και στα μακρινά άστρα, μας εμπνέει να συνεχίσουμε το εγχείρημα αυτό το συντομότερο δυνατόν.

Σας ευχαριστούμε και μέχρι την επόμενη συνάντηση σας ευχόμαστε καθαρούς ουρανούς.

Πρόγραμμα

Πρόλογος, παρουσίαση - Τοπάλη Αρετή, Φυσικός ΕΚΠΑ
Εισαγωγή στην Ειδική θεωρία της Σχετικότητας - Παπαηλίου Γιώργος, Φυσικός Π.Πατρών
Εισαγωγή στο Ηλιακό Σύστημα - Αναστασίου Κωνσταντίνος, Φυσικός Π.Πατρών
Παρατήρηση με τηλεσκόπια - Δημόπουλος Δημήτρης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Φυσικός ΕΚΠΑ

Picture

Proudly powered by Weebly
  • Αρχική
  • Εκδηλώσεις - Νέα
  • Αστεροσκοπείο
  • Σύλλογος - Διοίκηση
  • Βιογραφικά
  • Θερινό Σχολείο
  • Μέλη - Εγγραφές
  • Επικοινωνία
  • Αρχική
  • Εκδηλώσεις - Νέα
  • Αστεροσκοπείο
  • Σύλλογος - Διοίκηση
  • Βιογραφικά
  • Θερινό Σχολείο
  • Μέλη - Εγγραφές
  • Επικοινωνία